Tomas-Piza-slide
abstract
 • Tomás Pizá és artista i arquitecte. La seva línia de treball relaciona el viatge amb la literatura i l’arquitectura. Seguint amb la investigació del projecte Cuadernos de viaje sobre el Grand Tour de William Beckford, en la seva residència al Bòlit Centre d’Art Contemporani, recopila informació gràfica sobre els principals paisatges de la Costa Brava. A través d’un arxiu de postals, dels seus dibuixos i pintures crea la instal·lació Souvenir, collage de records d’un viatge inventat pel Mediterrani i una sèrie de pintures de petit i mitjà format (sèrie WB).

 • arquitectura, literatura, souvenirs, viatges, collage, postals, turisme, records, Costa Brava.
 • Tomás Pizá | Souvenir#1, 2015 i Innsbruck, 2015

  Seguint amb la investigació del projecte Cuadernos de viaje sobre el Grand Tour de William Beckford, durant la residència a Girona l’artista va recopilar informació gràfica sobre els principals paisatges “de postal” de la Costa Brava. Va pintar au plein air i a l’estudi la seva pròpia visió d’aquests llocs, tot buscant el rastre del paisatge original que va fixar l’imaginari turístic. A través d’un arxiu de postals que ha anat col·leccionant dels llocs emblemàtics, i dels dibuixos i pintures realitzats en directe, ha creat per a l’exposició la instal·lació Souvenir, conformada per collages que actuen com a souvenirs d’un viatge inventat pel Mediterrani, que es mostra obertament com a treball en procés. Continuant amb aquest treball, al seu estudi de Mallorca va realitzar una sèrie de pintures de petit i mitjà format (sèrie WB), entre les quals va seleccionar Innsbruck per a l’exposició de Son Tugores.

  Souvenir#1, 2015

  Collage sobre paret
  Mides variables

  Innsbruck, 2015

  Tècnica mixta s. tela
  35 x 27 cm

  Exposició i procés creatiu

  entrevista
  biografia

  Tomás Pizá

  Palma de Mallorca, 1983
  Viu i treballa a Palma de Mallorca

  Entén l’art com un sistema introspectiu que li permet entendre el món. Li interessa el collage ja que li permet acoblar noves aportacions sobre un mateix pla, un procés que pot ser continuat com un viatge realitzat per etapes, en el qual s’acumulen les experiències i se seleccionen els records. La pintura i el collage tenen una gran semblança amb l’urbanisme, des del punt de vista que són pràctiques i tenen en comú la llibertat que es necessita per al seu exercici. El seu treball no és fruit de l’atzar, sinó que és resultat d’un gran nombre de paràmetres que el van configurant a cada pas.

  La línia de treball que ha seguit els darrers anys està relacionada amb el concepte de viatge i entren en relació amb l’arquitectura i la literatura. La seva obra es desenvolupa en el camp de la pintura, la qual combina amb els llibres d’artista, els collages, les instal·lacions i la presència puntual d’elements tecnològics propis de la comunicació visual. La literatura és la seva principal font d’inspiració ja que es troba present en la seva vida per la seva dedicació a la traducció i a la lectura. Paral·lelament la seva formació com a arquitecte té incidència en el seu treball i es fa palesa en la forma de construir l’obra d’art, tot i que en primera instància, es vol allunyar dels formalismes que comporta l’arquitectura.

  Llicenciat en Arquitectura per la Universitat Europea de Madrid (2012) i en Belles Arts per la Universitat Europea de Madrid (2009), compagina el treball d’arquitecte amb la pràctica de l’art contemporani.

  Ha exposat Three years later a la Galeria Xavier Fiol, Palma de Mallorca (2015); “You’ve all gone completely crazy”, Addaya Centre d’Art Contemporani, Alaró (2014); 49è certamen internacional d’arts plàstiques al Museu de Pollença (2014); Tabula rasa, o la imposibilidad de crear una generación al Museu Es Baluard, Palma de Mallorca (2014); Corrent continu “lectures de paissatges”, Bòlit Centre d’Art Contemporani, Girona (2014); Paradis terrenal a la Galeria RDV, Nantes, França (2014); Urbanea, noves experiències artístiques a la Torre de ses puntes, Manacor (2013); Offene Ateliers_Artists in residence Madrid-Berlín, Karl Hofer Gesellschaft (2012); Praxis a l’Espai Ramon Llull, Palma de Mallorca (2009); Blog09 “la condición atmosférica” al Centro de Arte Joven, Madrid (2009).

  Ha estat resident al Bòlit Centre d’Art Contemporani, Girona (2014). Ha rebut la beca d’Archie Gittes, Cercle de Belles Arts, Palma de Mallorca (2013); Madrid procesos 12; AVAM, Artistas Visuales Asociados de Madrid, Berlín (2012); Libre intercambio, Universitat de Sàsser, Itàlia (2009-2010), i Erasmus, Facultat d’Arquitectura, Universitat Politècnica, Milà, Itàlia (2005-2006).