IMG_6406_obra
abstract
 • Javier Chozas és un artista que investiga la relació entre la identitat o identitats digitals i la identitat personal, de quina manera modifiquem el nostre comportament a la xarxa i com ens afecta. A La fuite des lucioles l’artista reflexiona sobre la saturació que provoca l’accés i l’excés d’informació a les xarxes socials i Internet. Ens veu com cuques de llum que s’enlluernen per la immediatesa, el volum d’informació i la manca de privacitat d’aquest mitjà.

 • xarxes socials, identitat digital, identitat personal, instal·lació, llums i ombres.

 • Javier Chozas | La fuite des lucioles, [La fugida de les cuques de llum], 2014-2015

  Aquesta obra s’ha dut a terme durant la beca de recerca creativa de l’ETAC (Espai Transfronterer d’Art Contemporani) realitzada als centres d’art La Panacée de Montpeller i al Bòlit de Girona. El projecte neix d’una reflexió sobre la dualitat existent entre l’èxtasi individual i el teixit emocional en l’ús de les xarxes socials i Internet, materialitzat a través d’un conjunt de geometries espacials, construïdes amb llum hipnòtica. El resultat és una instal·lació en la qual juga amb la foscor i l’enlluernament per parlar de la pèrdua d’experiència que es pateix a mesura que ens deixem seduir per la nostra identitat digital. L’artista crea un paral·lelisme entre les cuques de llum hipnotitzades al voltant d’un focus de llum i com quedem atònits i abstrets per l’excés d’informació de la xarxa.

  La fuite des lucioles, [La fugida de les cuques de llum], 2014-2015

  Instal·lació

  Tècnica mixta

  Mides variables

  Exposició i procés creatiu

  La fuite des lucioles, [La fugida de les cuques de llum], 2014-2015. Procés creatiu
  entrevista
  biografia

  Javier Chozas

  Madrid, 1972
  Viu i treballa a Viena, Àustria

  Javier Chozas investiga el terreny de les noves tecnologies i la construcció de la identitat personal. La seva obra ens convida a conèixer la seva visió sobre l’era digital, sense posicionar-nos de cap manera. No n’intenta ensenyar la part positiva o negativa, sinó que, amb una visió crítica, ens obre els ulls a una realitat de la qual potser no som conscients. Una realitat que s’escapa de la realitat física, ja que, de vegades, la identitat digital —construïda de cara als altres— és molt diferent de la identitat personal.

  L’aglomeració d’informació, la immediatesa, la urgència, la “voluntària” manca de privacitat que produeixen les noves tecnologies són temes que l’artista analitza i utilitza per convidar-nos a reflexionar sobre què s’amaga darrere de la nova era digital en la qual no tot és el que sembla, perquè té la capacitat de generar diferents realitats per a una mateixa cosa o individu. Les seves obres són de caire conceptual, instal·lacions i escultures, i és característica l’exploració de les possibilitats plàstiques de la llum i l’experimentació amb els nous mitjans.

  Llicenciat en Arquitectura a l’ETSAM, Madrid (2009). Màster en Art, Creació i Investigació a la Universitat Complutense de Madrid, Madrid (2013), del qual és actualment professor honorífic. Ha realitzat estudis de doctorat a la Ruskin School de la Universitat d’Oxford gràcies a una beca atorgada per la Fundación Hispano Británica (2014). Actualment està cursant el màster Media Art Cultures a Donau-Universitat de Krems, Àustria (2015).

  Ha exposat a The Wild Bunch a la Galería ASM28, Madrid (2012); Galería Blanca Berlín, Madrid, (2012); Transmediale satellite partners, Berlín (2011); Destino Berlín a Kunsthaus Bethanien, Berlín (2011); News, Events and Friends Reflective a Medialab Prado, Madrid (2011); interventions a Art Claims Impulse gallery, Berlín (2010); Galería La Zúa, La Noche en Blanco de Madrid (2010); Boundless en Don Gallery, Shanghai, Xina (2010); Galería Arcaute, Pequin, Xina (2009), entre altres.

  Ha publicat l’assaig El tiempo digital, Narciso Narcotizado. Diseño Editorial (2014). Guardonat amb la beca Fundación Banco Santander dins de la convocatòria Entreacto, Madrid (2013); premi Ciutat de Palma Antoni Gelabert, Palma de Mallorca (2013); beca de producció artística de la Fundación Arte y Derecho, Madrid (2011); IV Certamen de dibujo de la Fundación Centenera Jaraba, Alovera, Castella- laManxa(2011).

  Com a artista resident, ha realitzat estades de creació artística a Casa de Velázquez, Madrid (2013); Addaya Centre d’Art Contemporani, Alaró, Mallorca (2013); El Ranchito, Madrid (2011); GlogauAir, Berlín, Alemanya (2010); Platform China, Pequín, Xina (2009).