Braian-Elvira-Slide
abstract
 • Elvira Santamaria i Brian Patterson són dos artistes de llarg recorregut que es dediquen a l’art d’acció i performatiu. Formen parella artística en aquesta residència per desenvolupar el projecte Sublimation i En la cisterna durant la seva residència. En un espai tan característic com la Carbonera i l’antiga cisterna del Museu d’Història de Girona fan una performance en què la humitat, l’arquitectura, el so, l’aigua i el públic serveixen de fil conductor per crear una sèrie d’aquarel·les.

 • parella artística, performance, acció, carbonera, cisterna, humitat, aigua, so, aquarel·les.

 • Elvira Santamaría i Brian Patterson | Sublimation i En la cisterna, 2014

  Van realitzar una residència al Bòlit Centre d’Art Contemporani. Girona dins del primer cicle d’Art d’Acció i del Festival FEM. Van treballar en els espais singulars de la Carbonera i la cisterna del Museu d’Història de la Ciutat, on les parets antigues, l’aigua i la foscor tenen un paper rellevant. Hi varen realitzar una performance en què el treball corporal, l’arquitectura i el públic servien de fil conductor per materialitzar tota l’acció sobre uns fulls de paper. El resultat és la sèrie d’aquarel·les Sublimation i En la cisterna, en les quals l’acció de l’aigua, el color i el foc deixen la seva empremta.

  Sublimation i En la cisterna, 2014

  Instal·lació

  Elvira Santamaría
  Impronta de agua y fuego, 2014
  Fum i aigua sobre paper
  41 x 29,6 cm

  En la cisterna#1 i #2, 2014
  2 Aquarel·les sobre paper
  41 x 29,6 cm

  En la cisterna#3. 2014
  Aquarel·la i paper cremat
  45 x 32,5 cm

  Brian Patterson
  Sublimation#2, #3, #4, #5, #6, 2014
  5 Aquarel·les sobre paper
  45 x 32,5 cm

  Procés creatiu

  entrevista
  biografia

  Elvira Santamaría i Brian Patterson 

  Mèxic D.F., Mèxic, 1967,
  Belfast, Regne Unit, 1958, respectivament
  Viuen i treballen a Belfast, Regne Unit

  Elvira Santamaría és una artista de llarg recorregut, fa més de vint-i-cinc anys que es dedica a l’art performatiu, l’acció i la instal·lació amb forta càrrega simbòlica i poètica. Ella defineix el seu treball com una investigació antropològica sobre l’acció i el gest humà. Li interessen les obres de llarga duració, i no tant el resultat final sinó el procés de creació, aquest estat de concentració i d’expectació sobre què acabarà sorgint. En aquests processos s’observen diferents canvis en el comportament i les reaccions amb el públic, amb l’altre, i això li serveix com a marc de reflexió sobre la vida, l’experiència humana i les relacions de poder.

  Llicenciada en Arts Visuals per la Universitat de l’Ulster a Irlanda del Nord (2009). Va estudiar pintura a l’Antigua Escuela de Pintura, Escultura y Grabado La Esmeralda, Mèxic (1992). Durant el 2015 ha realitzat les performances següents: Cartografías de sal, Museo de Arte Contemporáneo de Oaxaca, Mèxic; Bajo el signo de las Jacarandas, Parque Central, Antigua Guatemala; Retratos de la memoria, Guatemala; Resignificación cotidiana, San Cristóbal de las Casas, Mèxic; Autorretrato de humo, San Cristóbal de las Casas, Galería la Paloma, Mèxic; Autorretrato de humo, Mérida, Mèxic; Calle 60. Sur-Norte, La Rendija Teatro, Mérida, Mèxic. Ha estat nomenada membre del Sistema Nacional de Creadors d’Art. Conaculta Fonca, Mèxic (2013), premi Artrakers, Awarding Creativity in Art & Conflict, Londres (2013) i resident a Burgdorf, Suïssa (2012).

  Brian Patterson creu que el nostre posicionament en el mapa cultural del temps és el resultat de la recerca constant de la humanitat per la identitat i el significat. La seva pràctica artística relaciona la poètica, els espais i com hem arribat fins aquí. S’interessa pels aspectes metafísics de l’ésser i el dualisme efímer i transitori dels nostres cossos i l’espiritualitat. La relació de l’individu en el món i el que és privat dins una comunitat.

  Viu a Irlanda del Nord on treballa com a administrador i coordinador de projectes de Bbeyond, que es fa fundar el 2001 i es dedica a promoure l’art d’acció. Ha treballat a Flax Art Studios en l’organització del seu programa International Residency, Belfast, Irlanda del Nord (2003). Va formar part del comitè de gestió i va ser director del Catalysts Arts, organització per promoure les pràctiques artístiques més innovadores i experimentals, Irlanda del Nord (1996-1998). Des de 1992 que treballa com a artista, va actuar a Piotrkow Trybunalski, Polònia (2005) i va participar en el projecte Routes a Irlanda del Nord (2001).