siri-slide
abstract
 • Andrés Siri es forma com a arquitecte però aviat explora diferents disciplines artístiques com la fotografia, el vídeo, el dibuix o la pintura, tot i que és en l’escultura on més explora la seva vessant arquitectònica. Durant la seva residència Bòlit Girona Creativa 2014 desenvolupa Parpelleig, instal·lació composta de fotografies i vídeo en la qual explora l’efecte de la llum i les ombres sobre l’arquitectura i provoca l’efecte del parpelleig dels ulls. Fa visible l’imperceptible, mostra la fugacitat del temps a través de les ombres.
 • fotografies, llum, instal·lació, arquitectura, efímer, contrast, parpelleig.
 • Andrés Siri | Parpelleig, 2014-2015

  Durant la seva residència Bòlit Girona Creativa 2014 desenvolupa el seu projecte artístic on investiga els efectes de la llum sobre l’arquitectura de la ciutat de Girona. Es tracta d’una seqüència fotogràfica en moviment continu de textura irregular i sensible, en què les fotografies s’han manipulat per explorar totes les possibilitats del contrast entre la llum i l’ombra. En aquesta obra l’artista pretén fer visible l’imperceptible de la fugacitat del temps a través del pas de les ombres. Utilitzant un efecte semblant al parpelleig dels ulls, podem entreveure les llums i les ombres més enllà d’allò que ens envolta, fins a entreveure el llampegar de l’irreal en el que és real.

  Parpelleig, 2014-2015

  Instal·lació

  98 fotografies en blanc i negre, paper sobre fusta i vídeo amb composició de fotogrames

  Música, sons i edició: Leo Siri

  Gravació, mescla i edició: Ramiro Córdoba

  Durada del vídeo: 11:47 min

  Mides: 104 x 209 cm

  Exposició i procés creatiu

  entrevista
  biografia

  Andrés Siri

  Buenos Aires, 1974
  Viu i treballa a Girona

  La trajectòria artística d’Andrés Siri s’inicia en el món de l’arquitectura, però aviat començarà a explorar altres disciplines com el dibuix, la pintura i la fotografia, tot i que és l’escultura la disciplina artística que li permet sintetitzar la seva formació d’arquitecte.

  En la seva obra hi podem veure l’interès per elements que es relacionen amb el pas del temps, com és la captació de l’instant fugaç i la percepció dels llocs segons la llum. Andrés Siri estudia la percepció de les coses i, mitjançant sèries d’imatges, ens mostra una realitat quotidiana amb els ulls del qui la veu per primera vegada, i ens convida que qüestionem allò que fins ara pensàvem que era inqüestionable. Amb una clara predilecció per l’estudi de les ombres, ens mostrarà el pas del temps i diferents formes de percebre els elements.

  Tant en el seu treball pictòric, en què l’artista treballa amb la superposició de capes, com en les seves escultures geomètriques, fetes a base de retalls de fusta procedents dels edificis on treballa com a arquitecte, podem observar com li agrada remarcar les textures i posar en evidència la doble lectura que poden tenir els objectes, buscant sempre més enllà del color, de la geometria o de la llum, una altra veritat que és present però oculta a les obres.

  Llicenciat a la Universitat d’Arquitectura i Urbanisme de Buenos Aires (2002) i màster de Crítica i Comunicació d’Art per la Universitat de Girona (2004).

  Ha exposat Parpelleig al Festival Fields Empordà, Girona (2015); Hipermerc’Art a la Galeria Safia, Barcelona (2014); Superfícies al Museu d’Història de la Ciutat, Girona (2014); Temps de Flors, Girona (2008 i del 2010 al 2015); Festival d’Art Independent Pepe Sales al Centre Cultural La Mercè, Girona (2013 i 2014); delicARTessen a la Galeria Esther Montoriol, Barcelona (2013); setena edició de la Biennal d’Art de Girona (2013); El Sur al Centro Cultural Borges, Buenos Aires (2006); Imprecisiones a la Galeria Artnau, Girona (2004); Ulls de Ciutat a la Be Art, Girona (2004); Registres a la Galeria Banyoles, Girona (2003); Sol&dar&dad al Centro Cultural Borges, Buenos Aires (2001); Series a Atelier Vera, Buenos Aires (2001).

  Ha impartit tallers com Arquixics, taller per a petits arquitectes, Centre Cultural Barri Vell – Mercadal, Girona (2014-2015); Espais efímers, Temps de Flors, Girona (2014-2015); ha estat professor de pintura i dibuix, Girona (2011-2013).