senra-slide
abstract
 • Andrés Senra és un artista multidisciplinari que reflexiona sobre la construcció de la identitat, l’individu enfront de la col·lectivitat. La identitat, la memòria i la temporalitat reflecteixen l’estètica i conducta actuals. Repensa el jo i com es veu modificat i alterat pel comportament de la comunitat. A Amnèsia reflexiona sobre la memòria i com es construeix la relació amb la identitat i els records. El porta a despullar-se del seu propi jo i buscar refugi mimetitzant-se amb l’arquitectura de la ciutat.
 • identitat, memòria, arquitectura, mimetisme, comunitat, individu.
 • Andrés Senra | Amnèsia, 2014

  El projecte inicial en la seva residència al Bòlit Centre d’Art Contemporani, Girona, consistia en una reflexió sobre la memòria, com la construïm i com es desconstrueix. En canvi, la seva estada i tot el que li succeeix el porten a una reflexió poètica sobre la identitat, la seva relació amb la memòria i els records. Una conversa amb una persona que ha perdut la memòria a causa d’una infecció relacionada amb el VIH fa que el propi cos passi a un primer pla en el procés creatiu, juntament amb la memòria i la pròpia identitat es relacionen i fonen amb l’entorn. Despullant-se del seu jo, anònim, busca refugi i es mimetitza en l’arquitectura de la ciutat.

  Amnèsia, 2014

  Vídeo HD

  8’48’’

  Exposició i procés creatiu

  entrevista
  biografia

  Andrés Senra

  Río de Janeiro, 1968
  Viu i treballa a Madrid

  Artista multidisciplinari que reflexiona sobre la construcció de la identitat en el món contemporani, incidint en la consciència de l’individu enfront de la col·lectivitat. La identitat, la memòria i la temporalitat són conceptes en els quals es recolza per reflectir l’estètica i conducta actuals. Repensa la percepció del jo, les característiques individuals i com aquestes es veuen modificades i alterades pel comportament de la comunitat, més condicionat socialment que no pas subjectivament. Fet que causa la desvalorització de les coses i crea una nova estètica de la col·lectivitat en què els objectes perden el seu significat i es converteixen en productes de consum.

  Podem dividir la seva obra en dos grans blocs, una part més intimista i metafòrica però carregada d’ironia que provoca situacions absurdes que conviden a la reflexió i una altra amb un caràcter més reivindicatiu en què les polítiques de gènere, les dinàmiques de poder i les estructures socials tenen un pes rellevant. Cal dir que una temàtica no exclou l’altra i que sovint poden entrellaçar-se projectes i oscil·lar d’un lloc a l’altre, ja que cap producció és hermètica ni immutable.

  Els estudis en fotografia, vídeo, il·luminació, dibuix, arts escèniques, escultura i buidatge han permès que les seves obres es moguin en un gran ventall de disciplines, performance, vídeo, fotografia, dibuix, instal·lacions, pintura, escultura o arxius.

  Postgrau en Història de l’Art per la UNED (2005) i actualment està cursant la llicenciatura de filosofia a la UNED (2015).

  Andrés Senra ha exposat a la Galeria Swinton and Grant, Madrid (2015); Centre d’Art Torre de Ses Puntes, Manacor (2014); Relaciones ortográficas en tiempos revueltos, Terrassa (2014); SpIN Out amb el col·lectiu Storm and Drunk, Madrid (2014); Fraud a la Galeria Blanca Soto, Madrid (2014); Paradis terrenal a la Galeria RDV Nants, França (2014); Corrent continu, Bòlit Centre d’Art Contemporani, Girona (2014); Metrópolis 30 años a Fundación Canal, Madrid (2014); Historias de Madrid a Matadero, Madrid (2014), Col·lecció Addaya, Addaya Centre d’art Contemporani, Alaró (2014); Kommune a Matadero, Madrid (2013); Mínima resistència a MNCARS, Madrid (2013); Requiem für eine bank a HMKV, Dortmund, Alemanya (2013); Marke Spanien a ECC, Berlín, Alemanya (2013); Vox Populi a Espacio Trapezio, Madrid (2012); Plaza solución, Madrid (2011), entre moltes altres.

  Ha rebut diferents premis com el de la Fundació BBVA a la creació de videoart, Madrid (2015); Beca MAEC-AECID programa ART-EX, Madrid (2014); Beca Institut Goethe Berlín, Alemanya (2014); convocatòria d’ajudes a la creació visual VEGAP, Madrid (2013); Betart, projecte guanyador d’art públic, Palma de Mallorca (2013).

  Ha realitzat residències artístiques al Bòlit Centre d’Art Contemporani, Girona (2014), al MNCARS, Madrid (2014); CRIR a Christiania, Copenhaguen, Dinamarca (2013); Addaya Centre d’Art Contemporani, Mallorca (2012).